generatie Y


generatie Y 1.0

(neologisme)

generatie van mensen die geboren zijn tussen de jaren 1975 en 1990
Deze generatie komt na de generatie X. Door de economisch welvarende en politiek stabiele jaren negentig heeft deze generatie in zijn jeugd geen schaarste of crises gekend.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Generatie Y…

is een demografische generatie; is een generatie; is een groep personen

  • [Leden] bestaat uit mensen geboren tussen ongeveer 1975 en 1990
  • [Ordening of volgorde] volgt op generatie X

    Algemene voorbeelden


    De generatie Y (jongeren onder de dertig jaar) is zelfzeker, materialistisch en leergierig, vinden de werkgevers. Ze denken dat de wereld rond hen draait en zijn gewend te krijgen wat ze willen.

    Generatie X (met leden die zijn geboren in de jaren zestig en zeventig) wordt bijna vanzelfsprekend opgevolgd door Generatie Y. De leden van die generatie zijn geboren vanaf 1980 (bronnen noemen ook wel 1976 en 1979) maar in ieder geval voor het jaar 2000. Y'ers betreden momenteel de arbeidsmarkt, surfen voortdurend op internet, kijken naar de Simpsons en overleggen over belangrijke beslissingen met hun ouders. En hebben last van een quarterlifecrisis, schreef Metro op 7 juli. "Feit is wel dat de meeste mensen er uiteindelijk sterker uit komen", besluit het artikel. Gelukkig maar.

    http://eenletterwoordenboek.wordpress.com/tag/generatie-x/,

    Een goede balans tussen werk en privé is cruciaal voor de nieuwe generatie werknemers, zeggen de werkgevers in de enquête. De jongeren willen tijd doorbrengen met hun lief en in hun sportclub of vriendengroep. Behalve werken is er nog zoveel meer in de wereld. Een veeleisende baan met strakke werkuren past daar niet bij. De generatie Y wil flexibiliteit. Het moet mogelijk zijn om thuis te werken en de werkuren gedeeltelijk zelf te bepalen. Als de werkgever daar bezwaar tegen heeft, zoeken de jonge werknemers wel een andere baan.

    Leden die behoren tot Generatie Y, ook wel millennium-, netwerk- of internetgeneratie genoemd, zijn geboren tussen circa 1975 en 1990 en opgegroeid in een tijd van technologische vooruitgang en economische voorspoed. Ze hebben nooit échte zorgen gehad over geld of werk (zoals de Babyboomers en Generatie X), maar hebben bij hun ouders wel gezien wat het betekent als hard werken op de eerste plaats staat. Het grootste verschil ten opzichte van eerdere generaties is het bewustzijn van de grote diversiteit aan keuzes en kansen die Generatie Y tot haar beschikking heeft. Ze hoeven het niet persé beter te doen dan de generatie voor hen, maar wel anders.

    http://www.koffie-bubbels.nl/files/artikelen/23.pdf

    Woordfamilie


    Overige woordfamilieleden


    Etymologie


    Aard herkomst leenwoord
    Vroegste datering 2006
    Brontaal Engels
    Vorm in brontaal generation Y
    Betekenis in brontaal idem
    Samenhangende woorden (betekenis) generatie X; generatie Z; gen X; gen X'er; gen Y; gen Y'er; gen Z; gen Z'er